Merhabalar, Bugün yemek sonrası sigara keyfi yaparken elimdeki telefon ile bakışıp biraz düşünme fırsatım oldu. Bu akıllı telefonlar ne kadar akıllı ?
Akıllı telefonlar günümüzde hayatımızın günlük yaşamımızın en önemli parçalarından biri şüphesiz ki en yakınımızdan daha yakın bize hatta o kadar yakın ki evde, işte, arabada vs değil artık tuvalette bile yanımızda olduğu aşikar 🙂
Gelin birde bu telefonlara daha yakında bakalım hepimize bizden daha yakın olan aletler gerçekten sadece sadece iletişim aracı mı yoksa bize arkadaşmı yoksa bir gizli ajan mı ? evet ne saçmalıyor bu adam diyebilirsiniz haklısınız da ancak biraz sonra söyleyeceklerimden sonra bu konuyu tekrar düşünmenizi öneririm.
Akıllı telefonların geçmişine bir bakalım dilerseniz;
Akıllı telefonlardan önce, cep telefonlarının geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. 1921’de Detroid Emniyet Müdürlüğünde, tek yönlü iletişim kurabilen bir verici ile denemelerin başladığı bu teknoloji, 1993 yılına kadar geliştirilerek, klasik cep telefonu olarak süre geldi. Bu tarihten önceki klasik cep telefonlarının gelişimi bu yazının konusu değil. Klasik cep telefonu ile bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin birleştirildiği ilk cihaz tarihte ilk akıllı telefon olarak bilinen IBM’in Simon telefonudur.
{{Akıllı telefon tarihine detaylı bakmak isteyenler için Salih Ertuğrulun Akıllı Telefon Tarihi yazısını okumanızı öneririm.}}
Akıllı telefonlar gerçekten akıllı mı ? soruyu tekrar sormak gerekirse akıllılık kavramını da incelemek gerekir ancak konumuz bu değil ve lafı uzatmaya gerek yok, Akıllı telefonlar günümüzde bizim birçok işimizi haddinden fazlasıyla rahatlıkla yapabilmemizi sağladığı için benim görüşüm evet gerçekten akıllı telefonlar ne kadar akıllı ? Çok akıllı.
Şöyle ki; Fotoğraf çekmek için profesyonel makina taşımıyoruz, bankacılık işlemleri için ATM gitmiyor veya bankaya gitmiyoruz çoğu durumlarda bankaların mobil uygulaması üzerinden işimizi halledebiliyoruz. Sağlık, Spor, Eğlence, sosyal medya vb gibi artık hayatımızın olmazsa olmazlarını telefon üzerinden anında yapabiliyoruz dolayısıyla akıllı telefonlar gerçekten akıllı.
Peki akıllı telefonların hemen hepsinde mevcut olan sesli asistan (Kullanmasak ta var olduğunu biliyoruz) işimizi kolaylaştırmak için bir sesimize bakıp “Hey siri” veya “Ok Google” dememizi bekliyor olması ve anında size cevap vermesi size hiç tuhaf gelmiyor mu?
Hey siri dediğimizde nasıl yardımcı olabilirim diye cevap veren bir cihazın sizin hey siri demenizi beklemeden yaptığınız işlemleri arka planda farklı şirketlere iletmediğini bilebilir misiniz ?
Aldığımız cihazlar kurulum aşamasında size “Kendimizi geliştirmek arka planda veri gönderimi yapıyoruz onaylıyor musunuz ” şeklinde soru soruyor ve bir çoğumuz evet diyerek geçiyoruz. kurulum bittiği andan itibaren kendisini geliştirmek isteyen bir şirket sizin cihaz kullanım hatalar düzeltmeler dışında sizin diğer verilerinizi de alabileceğine inanmak istemiyorsunuz dimi? Şahsen ben istemiyorum.
Ancak Maalesef bu olay gerçekleşiyor, Big Data (Büyük Veriler) toplayan şirketler hakkında detaylı bilgi verilen makaleyi okumanızı isterim (Wikipedia)
İnelemeye devam edelim, Dokunmatik telefonumuzuda ekranın bir köşesinde bulundan kamera ikonuna dokunduğunuzda kamera açılıyor ve mükemmel fotoğraflar çekiyoruz doğru mu ? peki bu akıllı telefonlar yazılımlarında aşağıdaki gibi bir algoritma kullanıyor olabilir mi ?
X ikonuna dokunduğunda kamera aç
Uyku modunda ekran kapalı iken kamera aç ancak ekran kapalı kalsın
Fotoğraf çek ancak galeriye kaydetme
Çekilen fotoğrafı sakla Mobil veri açıkken veya Wi Fi bağlandığında data.alicomez.com upload et.
data.alicomez.com upload erişim bilgileri: user:iphone6s, Pass:0555-555-55-55
Şimdi burada bahsettiğim işlemlerin ne kadar kolay olduğunu Programlama bilen arkadaşlar bilir.
Şimdi diyeceksiniz ki İphone benim fotoğrafımı çekse ne olur ? Benim görüşmelerimi kaydetse ne olur kne işine yarar benim ali ile görüşmelerim. onu da açıklayayım;
Yine elimizdeki telefonlarad yüz tanıma ile güvenlik kilidi açabiliyoruz dimi çok güzel bir icat, peki bütün yüz hatlarınızın olduğu onlarca yüzlerce fotoğrafı birleştirip sizin biyolojik fotoğrafınızın oluşturulması ve bunu en basit haliyle yine size karşı kullanılması mümkün mü ? evet tabiki mümkün.
Ek olarak Telefonumuzda navigasyon bize hep en doğru yolları göstermek için konumu açık tutmamızı ister ve gittiğimiz yerleri, yemek yediğimiz cafe’leri fotoğraflayıp konumu ile birlikte paylaşırız sosyal medyada belki civarda aynı yere giden insanlar varsa tanışırız diye düşünüp veya bakın ben bu kafedeyim siz de gelin düşüncesiyle.
Peki bu konum verilerini bizim gibi masum kullanmadığını düşünürsek ? Bu veriler toplandığında herhangi bir 3. dünya savaşı çıkma ihtimalinde bu verilerin yine bize karşı kullanılma imkanı var mı ? tabiki var.
Sık gittiğimiz kafeler, En güzel doğal güzellikler, nerede hangi şehirde kimler yaşıyor vb bilgilerin tamamının 3. şahıs firmalara iletildiğini düşünün ve savaş sırasında hiç bir özelimizin kalmayıp Karşı tarafın ansızın gelip evimizde otururken cama tıklayıp “Hey Ali The game is over, you’re coming with us now” dediğini düşünün.
Şimdi tekrardan konunun başına gelecek olursak Akıllı telefonlar yeterince akıllı mı ? Evet bence haddinden fazla akıllı,
Yoksa fazla mı paranoyak oldum ? Ya sizce ?
Guzel vir makale olmus. Devamini bekleriz eline emegine saglik.
Yapay zeka ve Makine öğrenmesi ciddi derecede önemli bir alan. Meraklıllarına Google’ın Alpha Zero yapay zekasınının hikayesini incelemesini öneririm.
Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi telefonlar. Ancak onlar mı akıllı yoksa biz mi bilemiyorum. Son zamanlarda bizi akıllı telefonlar yönetiyor gibi…
Malesef bilemeyiz güvenliğimiz kontrol altındada olabilir, izleniyorda olabiliriz ama birşeyde yapamayız bağlılık…
akıllı telefonlar bence sahipleri kadar akıllılar ne için kullanıldığı daha önemli.
Konuştuklarımızı dinleyip internete girdiğimizde konuştuklarımızla alakalı reklamlar gösterecek kadar akıllılar.
elinize sağlık hocam çok güzel bir makale olmuş.
çoğu kez bizden daha akıllı diyen yorumlar okudum lütfen bu böyle değil ve telefonu yapan insanoğlu 🙂
Akıllı telefonlar artık çok daha akıllı. Yapay Zekanın bu kadar geliştiği ortamda inanın telefonlar neler yapar neler. hele ki bir de reklamcılık sektöründe ve sosyal medya platformlarının bu sistemler üzerinde ki çalışmaları telefonları her geçen gün daha da akıllı yapıyor.
Baktığımız da her ne kadar ürkütücü olsa da gelecek nesillerin çok da işine yarayacak bir sistem oluşacak. Tabi yazıya da baktığımız da gayet bilgilendirici olmuş.
Telefonlar gerçekten akıllı mı değil mi onu bilemem ama… Makine öğrenmesi ve yapay zeka giderek daha da önem kazanmakta. Google “Analytics 4” çıktığını duyurdu ve açıkça söyledikleri fark ise temelinin machine learning barındırması.
Daha teknoloji konusunda emekliyoruz. Yürüdüğümüzde ne olacak kim bilir
Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi telefonlar. Ancak onlar mı akıllı yoksa biz mi bilemiyorum. Son zamanlarda bizi akıllı telefonlar yönetiyor gibi…
Merhaba,
Bilgisayar oyunlarındaki yüksek performans ihtiyacını Telefonunuz karşılamıyor mu ? Ülkemizdeki döviz kurlarının hareketliliğinden dolayı yeni Telefon almakta maddi zorluk mu çekiyorsunuz ? Peki mevcut Cep telefonunuzu satmayı düşündünüz mü ? Tamda bu konuda kullanıcılar internette Telefon alan yerler olarak arama yaparak ikincielfiyat.com web sitesine ulaşıp yardım almaktadır.
ikincielfiyat.com İstanbul içerisinde hizmet vermekte olan 2.el elektronik eşya alım hizmeti veren bir kurumdur. Satmak istediğiniz cep telefonunu, laptopu, bilgisayarı, fotoğraf makinesini, akıllı saati, Tableti piyasadaki en yüksek fiyat garantisi ile nakit ödeme ile satın almaktadır. Satmak istediğiniz eşya için bizimle iletişime geçin 30 dakikada adresinize kadar gelip dilerseniz nakit dilerseniz banka yoluyla ödeme yaparak satın alalım. Bu arada Kurumsal satış sözleşmemizin bir nushasını sizlere veriyoruz unutmayın lütfen. Değerinde fiyatlandırma için, kurumsal hizmet için, hızlıca nakit ihtiyacı karşılamak için bizim ile iletişime geçin.
http://www.ikincielfiyat.com / 0552 453 51 52
Bana göre en güzel akıllı telefon samsung teknolojisidir.Tabi Huawei kullanıcısıda çok.
Daha düne kadar o kadar akıllı diyemezdik ama yeni gelen uygulamalar vs işin içine girince işler değişti linux terminal vs herşeyi rahat bir şekilde kullanabiliyoruz.
İos teknolojisi kullananlar aslın da ne kadar daha akıllı olabileceklerinin az çok farkındalardır. şahsen ben bunun çok önceden beri farkına vardığımı söyleyebilirim.
Teşekkürler
Makale için çok teşekkürler. bir çoğumuz halen daha teknolojinin ne olduğunu bile bilmezken insanlar yapay zeka ile neler yapıyor.
akıllı ürünler çıktıkça herkes daha bi boşladığından herkes daha bi tembelleşmiş durumda ondan gerçekten telefonlar her geçen gün daha da akıllı olanları cıkıp insanları pasif hale getirebiliyor. sürekli dinlendiklerini bildiğimiz halde bizim isteklerimize göre yol alıp bizleri pasif hale getirip kendisine bağlıyor.
Hocam elinize sağlık güzel ve bayağı uzun bir yazı olmuş teşekkür ederiz
okuduğun için ben teşekkür ederim.
Akıllı telefonlar hayatımızın parçası oldu. Ne kadar akıllı olduğu tartışılır ama son 20 yılda vazgeçilmez aletler oldu.
Akıllı telefonlar ve yapay zeka hayatımızın bir parçası oldu makale için teşekkürler 🙂
Paranoyak değilsiniz kesinlikle doğru. Onsuz yaşayamıyoruz neredeyse. Bir araştımada okudum cep telefonu kaybetmek bir yakınını kaybetmek kadar üzüyormuş. Düpedüz bağımlılık…
Bunu bilmiyordum ama inan bana dostum hiç bir teknolojik alet bir yakının kadar seni üzemez 🙁
Özellikle yapay zeka teknolojisine geçmemizle beraber akıllı telefonların aslında akıllı yönlerini görmeye başladığımızı düşünüyorum. Tabi yapay zeka henüz giriş bölümünde olduğu için ilerleyen yıllarda belli bir standart oluşturup iyi bir kolaylık sağlayacaktır. Paylaşımlarınızı keyifle takip ediyor, başarılar diliyorum. 🙂
Yapay zeka iyi ama ne kadar iyi bu kısım tartışılır 🙂
Teşekkürler yorumunuz için.
Kaliteli yazılarınızın devamını diliyoruz. Bizde akıllı telefonlarınızdan sorunsuz bir şekilde oynayabileceğiniz atari oyunlarınızı sizlere sunmaktan keyif duyarız.
Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bu telefon teknolojisi nasıl bir yere gelebilir diye çok merak ediyorum doğrusu.
Günümüz akıllı telefonları bence haddinden fazla akıllı olabiliyor, ama artık insanlık buna bir şekilde ayak uydurdu ve uydurmaya devam ediyor. Önüne geçilemeyecek bir şekilde çok hızlı ilerliyor teknoloji.
Gün geçtikçe yapay zekanın önemi daha da anlaşılıyor