Şu anda bir web site açtığınızda arama motorlarında iyi sıralama almak için, web sitesinin birkaç özelliklerinden biri hızlı olması gerektiğidir.
Kimse yavaş olan bir web sitesini kullanmak istemiyor. Potansiyel müşterileri uzaklaştırır bazen de kullanıcılar görüntülemeden önce sadece geri düğmesini tıklarlar.
WordPress web sitenizin hızını arttırmanın çeşitli yolları vardır. Bunların en başında iyi barındırma (Hosting) platformunu seçebilir, web sitenizdeki çöp miktarını azaltabilir, istenmeyen postalardan, geri bildirilerden, vb. Kaçınabilirsiniz.
Tüm bu önlem adımları web sitenizin hızını artırmaya yardımcı olur, ancak alternatif ve en önemlilerinden biri ise önbelleğe alma (cache) eklentisi kullanmaktır. Önbelleğe alma eklentileri, web sitenizin hızını manifoldlarla artırmanıza yardımcı olur.
WordPress pazarında birçok önbellek eklentisi bulunmaktadır. Burada, web sitenizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz en iyi 5 WordPress önbellek eklentisini paylaşacağım Sıralama benim önerime göredir.
- Breeze
- WP Fastest Cache
- WP Rocket
- WP Super Cache
- W3 Total Cache
1-Breeze Cache
Şu anda Breeze – ücretsiz WordPress önbellek eklentisi, binlerce aktif yükleme ile en popüler önbellek eklentisi haline geliyor.
Breeze’nin popülaritesinin nedeni: basittir ve işini çok iyi yapar. Ziyaretçilerinizin% 99’una statik dosyalar sunmayı vaat ederken, üç farklı alanda mükemmel sonuçlar elde edeceğinizi vaat ediyor ve bunu da kesinlikle yapıyor.
diğerlerinden ayıran özelliği gerçekten css js ve html sıkıştırması yapmaktır diğer eklentiler bu işlemler için ya ücretli versiyon istiyor veya yaptığını söyleyip yapmıyor 🙂
Hem orta seviye hemde üst seviye kullanıılar için oldukça iyi işler yapabileceğiniz bir yapı sunuyor.
2 Fastest Cache
Adından da anlaşılacağı üzere “en basit ve en hızlı WP Önbellek sistemi”, WordPress için kullanılacak basit ve hızlı bir önbellek eklentisidir. WP En Hızlı Önbellek mod_rewrite kullanarak web sitenizde statik dosyalar oluşturur. Ayrıca, küçültme, sıkıştırma ve tarayıcı önbellekleme gibi başka özellikler de sunuyor. Bunlarla birlikte, Javascript ve CSS dosyalarını birlikte birleştirmek için seçenekler sunan özellikler içerir. Tüm özelliklerinin kullanılması için ücretli sürüm istiyor kalitelidir ücretini hak eder ama önceliğimiz ücretsizler olduğu için 2. sıraya aldım. Breeze mi fastest mi derseniz ücretli ücretsiz önemsemeden breeze derim kesinlikel.
Bu arada Bu eklentinin yapımcısı Emre Vona Türk bir din kardeşimiz 😀
3- WP Rocket
WP Rocket, bu makalede yer alan ve ücretsiz olarak indirilemeyen tek önbellek eklentisidir test için null versiyonu indirmek zorunda kaldım :D. Fotoğrafları sadece ziyaretçilere kaydırıldığında görüntülerin indirilmesini sağlayan Lazy load yüklemesi ile birlikte gelir, bu da uzun web sayfalarının hızlandırılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, sayfa önbellekleme, önbellek önyükleme, GZIP sıkıştırma ve HTML ve JavaScript minification da sunar.
Suncudğunu söyler en azından ayarlarını yapıp sayfadan çıktığımda kaynak hala aynı idi sıkıştırma yaptığını sanmıyorum belki de ben beceremeddim diyeceğim de zaten 3 tane ayar var onlar mıydı 😀 neyse birçok blogger bu eklentiyi övgüyle anlattığına göre haksız sayılmazlar diyorum ve 3. sıraya alıyorum kullanımı da basit ama pahalı yani önermem.
4-Wp Super Cache
WP Super Cache, WordPress’te bulunan en çok indirilen önbellek eklentilerinden biridir. Mod_rewrite ve PHP’yi kullanan WP Super Cache, statik dosyalarınızı ziyaretçilerinizin neredeyse% 99’una sunmayı vaat ediyor. Seçenekler sayfasında sadece yedi sekmeyle önceden yapılandırılmış basit bir eklentidir.
Sadece Kolay sekmesinden önbelleğe almayı etkinleştirin ve eklentiniz sayfalarınızı önbelleğe almaya başlayacaktır. Daha sonra, İçindekiler Sekmesinden eklenti tarafından önbelleğe alınan sayfa sayısını kontrol edebilirsiniz.
Kullanılabilir idare eder diyebilirim ama kesinlikle mükemmel değil.
5-W3 Total Cache
W3 Total Cache, WordPress piyasasındaki en baba eklentilerden biridir yıllardır bu cache işini yapar.
Kurulumdan sonra eklenti birkaç dakika içinde çalışmaya başlar. Farklı ayar seçeneklerinden geçmek zorunda değilsiniz. Çizgiden sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olmak için Genel sayfasına gidip “Tüm önbellek türlerini değiştir” seçeneğini “Açık” olarak değiştirmeniz gerekir.
İşleyişi biraz düzeltmek isterseniz eklenti, önbelleğe alma, veritabanı önbellekleme ve tarayıcı önbelleğe alma gibi her bir önbelleğe alma türü için özel bir Ayarlar sayfası ile birlikte gelir. Ana Ayarlar alanından önbelleğe alınmış nesnelerin varsayılan ömrünü değiştirme seçeneğini sunar. Eklenti ayarlarının 16 sayfasından geçmek zor bir iş olabilir, ancak bir kez neyin işe yarayacağını bildikten sonra oldukça iyi performans alırsınız.
İnceleme için teşekkürler hocam. WP için işimizi kolaylaştırdığı için önbellek eklentileri kullanmaya devam edeceğiz.
Kullanılması gerekir tabiki en de öneririm ancak iyi seçilmeli ve ayarları iyi yapılması gerek aksi halde pek iş yapmıyor bazıları.
Devamlı takip ediyorum sizi süpersiniz site çok başarılı
Teşekkürler emre
Ben uzun zamandır hiçbir önbellekleme eklentisi kullanmıyorum ama ihtiyacım olursa Breeze adlı eklentiyi kullanmaya sıcak baktım. Bu arada daha önceden diğerlerini duymuş ya da kullanmış olmama rağmen Breeze’i bilmiyor olmam da benim ayıbım galiba 🙂
Abi kullanmanın ekstra faydaları var mesela kaynağı görüntüle yaptıklarında biraz karmaşık bir kaynak görüyorlar 😀 ek olarak zaten site içeriğini db’den çekmediği için html sayfa açılışı yapıyor gibi açılış hızlı oluyor.
Breeze Cache eklentisini ilk defa duyuyorum yeni bir plugin mi acaba? En iyisi bence kesinlikle Litespeed Cache.
Litespeed olmayan sunucularda breeze ücretsiz ve en iyisi benim gözümde 🙂
Ben daha önce supercache kullanıyordum ama W3 Total Cache eklentisi ile daha gelişmiş ayarlar yapabileceğimi öğrendiğim zaman eklentimi değiştirdim sayfa hız testi sonuçlarım supercacheye göre bir hayli artış gösterdi
Breeze iyi şu anda 🙂
Cache eklentisi yerine htacces kodları ile halletsek bu işlemleri ne fark olur acaba. Hem eklenti ile siteyi yormamış oluruz 🙂 Ama temizleme işlemi için htacces konusunda bilgim yok otomatik yapan bir htacces kodlarımı var aydınlantma şansınız varsa bu konuda sevinirim 🙂
Htaccess kodları ile belirli seviyeye kadar yapabilirsiniz cache işlemini. ancak temizleme olayı sıkıntı 🙂
Sistemi yormayacak bir cache eklentisi tercih edilebilir benim önerim breeze
Arasından 2 tanesi kullanıyorum çok başarılı eklentidir ve yazınızın anlatımı gayet başarılı ve devamını bekliyorum.
Kendi sitem için WP Rocket Premium kullanıyorum. Cidden farkını koyan bir wordpress eklentisi tavsiye derim.